Thursday, May 26, 2011

Apa itu Phytokimia atau Phytonutrien?

Phytokimia merujuk kepada sebatian yang terdapat dalam tumbuhan yang terbukti berkesan dan bermenafaat kepada manusia dari mendapat penyakit.


Saya percaya kita semua mengenali nutrisi makanan seperti  vitamin, mineral, karbohidrat, protein, dan serat.  Pelbagai nutrisi ini diperlukan tubuh untuk membina dan menyihatkan sel-sel dan organ, untuk pergerakan tubuh, untuk tumbesaran, untuk sistem metabolisme dan sebagainya.
Selain nutrisi yang biasa, ada lagi zat kimia yang berjumlah ratusan dan mungkin mencecah ribuan bilangannya yang tidak diketahui dan belum dijumpai oleh manusia.  Para Ilmuan menamakannya phytokimia (phyto chemicals).  Penemuan mengenai phytokimia ini masih baru dan mungkin akan ada lebih banyak lagi penemuan –penemuan baru pada masa yang akan datang.
Apa itu Phytokimia?
Phytokimia adalah zat kimia yang secara semulajadi ada pada banyak tanaman, dan zat inilah yang memberi warna, rasa, tekstur dan bau terhadap tanaman.  Phytokimia ini HANYA terdapat pada tanaman.  Kebanyakan phytokimia adalah bersifat antioksidan dan ini sudah jelas menunjukkan kenapa dengan hanya makan sayur-sayuran, buah-buahan atau bijirin seseorang itu boleh sihat.
Phytokimia bukanlah satu keperluan mutlak pada fungsi tubuh manusia dan tidak juga boleh menyebabkan terjadi penyakit jika kekurangan. Justeru, ianya tidak boleh diklasifikasikan sebagai vitamin. Tetapi Phytokimia telah terbukti secara saintifik dan berterusan yang ianya sangat bermenafaat untuk kesihatan manusia bukan saja dalam mencegah penyakit tetapi juga dalam menstabilkan dan membetulkan segala macam masalah dalam sistem tubuh manusia.  
Tidak seperti vitamin dan enzim, phytokimia tidak musnah dalam teknik penyediaan seperti mencincang, memotong, diekstrak, memarut atau memasak.
Fungsi  Phytokimia:
-      Sebagai antioksidan.
-      Mengaktifkan enzim
-      Membantu membina sistem imunisasi tubuh.
-      Mengaktifkan  hormon.
-      Antibakteria atau antivirus.
Beberapa contoh Phytokimia selain dari LYCOPENE di antaranya adalah seperti berikut:
FLAVONOIDS atau bioflavonoids,
-    Berfungsi sebagai antioksidan, melindungi pembuluh arteri dan jantung, mencegah stroke dan melawan kanser.  Sumber dari sayuran-sayuran, buah-buahan (epal, oren, cherry, bawang Bombay, anggur, kelompok berries, buah zaitun, kacang kuda dll).
PHENOLIC ACID/Asis Phenolik,
-    Berfungsi sebagai antioksidan, anti kanser, dan anti penyakit kardiovaskular.  Sumber dari Bijirin (beras pecah kulit)/gandum tinggi serat, juga buah dari jenis citrus, kelompok berries, cherry, anggur dll.
ISOFLAVONES,
-     Umpama hormon estrogen dan dapat mengurangkan simptom menopaus dan osteoporosis. Sumber dari soya
ALLYL SULFIDES/Alyl Sulfida,
-     Berfungsi sebagai antibiotik. Sumber dari bawang Bombay dan bawang putih
 ISOTHIOCYANATES/Isotiosianida,
-     Khasiat hebat dari zat ini adalah sebagai anti kanser dan menaikkan imunisasi tubuh.  Banyak  terdapat pada sayur-sayuran cruciferous (broccoli, bunga kobis, kobis, kailan, Brussels sprouts, dll).
Melihat dari khasiat yang disebutkan, kita sewajarnya merasa sangat bersyukur dan beruntung kerana Tuhan begitu cinta kepada umat manusia sehingga semua makanan yang memberikan kesihatan sudah tersedia dengan banyaknya di merata alam ini.  Tidak perlu kita pergi jauh  karena ianya tersedia disekitar kita dan berada di dalam kehidupan kita seharian.
“BIARLAH MAKANAN MENJADI UBAT KITA”

No comments:

Post a Comment