Lycopene adalah sejenis antioksidan yang terdapat dalam buah-buahan atau sayuran berwarna ungu, merah atau oren. Antioksidan dapat meneutralkan tindakan radikal bebas seterusnya menghalang kerosakan pada sel-sel tubuh. Radikal bebas adalah hasil sampingan proses penjanaan tenaga oleh badan kita, yang boleh membahayakan. Ia boleh merosakan sel tubuh, membuat kolesterol LDL menjadi lebih teruk dan membuat kacau di merata tempat dalam tubuh kita. Tubuh kita tidak mengeluarkan antioksidan secra semulajadi oleh itu ia memerlukan pelbagai jenis antioksidan yang terkandung dalam makanan untuk membantu meneutralkan radikal bebas.
Kajian menunjukkan pengambilan makanan yang kaya dengan lycopene dapat membantu mengurangkan risiko penyakit Kanser Prostat dan Kanser Payudara,‘macular degeneration’ dan penyakit Kardiovascular. Lycopene juga dapat menghalang Osteoporosis dan mengurangkan simpton allergi. Kajian juga mendapati Lycopene dapat menghalang tumbesaran tumor.
Kajian menunjukkan pengambilan makanan yang kaya dengan lycopene dapat membantu mengurangkan risiko penyakit Kanser Prostat dan Kanser Payudara,‘macular degeneration’ dan penyakit Kardiovascular. Lycopene juga dapat menghalang Osteoporosis dan mengurangkan simpton allergi. Kajian juga mendapati Lycopene dapat menghalang tumbesaran tumor.
Pihak FDA ( Food & Drug Administration) telah membuat kajian intensif terhadap data-data yang terdapat pada Lycopene dan pencegahan Kanser. Walaupun kajian difokuskan kepada Kanser Prostat, mereka juga mengambil kira pelbagai jenis Kanser yang lain seperti Payudara, Servik, Endometrial dan Kanser Ovari. Pihak FDA menemukan bukti-bukti terhad untuk mengaitkan pengambilan lycopene dalam mengurangkan risko Kanser Prostat.
Persatuan Kanser Amerika melaporkan, hasil kajian di kebanyakan Negara menemukan, kumpulan orang yang memiliki kadar lycopene yang tinggi dalam darah lebih rendah risiko untuk mendapat penyakit Kanser.
Kajian Barat sering mengaitkan Lycopene dengan buah tomato dan dalam banyak lapuran & penulisan ilmiah banyak berkisar tentang buah tomato sementara buah-buah lain yang berwarna disebut secara ringkas. Kadar pengambilan harian Lycopene yang disyorkan ialah 25 ke 75 mg. Tetapi sekiranya anda mahukan perlindungan yang lebih, tidak ada sukatan yang khusus apa lagi jika terdapat tanda-tanda sel kanser atau pun jika telah disahkan mengidap penyakit kanser.
Tetapi tahukah anda bahawa buah jambu batu merah mengandungi Lycopene dalam kadar 2x ganda lebih dari buah tomato.
Beta Carotene 669 mcg 617 mcg
Sumber : Nutrient data for this listing was provided by USDA SR-21.
Read More http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1927/2#ixzz1NG56BlSB
Pelbagai Cara untuk mendapatkan Lycopene
1. Jus Tomato
Satu Gelas 200ml tomato terdapat lebih 20 mg lycopene, Jus tomato rendah dalam Kalori dan mengandungi banyak vitamin A dan vitamin C. Disyorkan jenama R.W. Knudsen sejenis jus organik dan rendah dalam sodium.
2. Sehiris besar Tembikai
Sebiji Tembikai dihiris 16 keping. Setiap keping tembikai mengandungi 13 mg Lycopene. Tembikai juga adalah sumber baik Potassium, Vitamin C dan vitamin A.
3. Salsa
Salsa digunakan sebgai sos pencecah. Setengah mangkuk Salsa mengandungi 7 mg Lycopene. Anda boleh buat sendiri salsa atau beli yang telah siap. Salsa sedapa dimakan bersama telur dan kentang atau sebagai pencecah baked tortilla chips.
4. Grapefruit
Satu setengah biji buah grapefruit ada 2 mg Lycopene. Pink grapefruit juga rendah kalori dan sumber yang bagus untuk Vitamin A dan C.
200ml Jus Pink Guava mengandungi lebih
45 mg Lycopene
Rujukan:
Dietary lycopene, tomato-based food products and cardiovascular disease in women. Sesso HD, Liu S, Gaziano JM, Buring JE. J Nutr. 2003 Jul;133(7):2336-41.
Lycopene. American Cancer Society. Last Revised: 05/13/2010.
Lycopene. U.S. National Library of Medicine, National Institutes of Health. Page last updated: 04 January 2011.
Qualified Health Claims: Letter Regarding Tomatoes and Prostate Cancer (Lycopene Health Claim Coalition) (Docket No. 2004Q-0201). Food and Drug Administration. November 8, 2005.
No comments:
Post a Comment